حرکت پای جنین در شکم مادر ” تعیین جنسیت جنین – لگد زدن در شکم “
حرکت پای جنین در شکم مادر یا به اصطلاح همان لگد زدن یکی از بهترین و ناب ترین لحظاتی است که هر مادری در زندگی خود احساس میکند. جنین با تکان خوردن و حرکت دادن پای خود اعلام حیات می کند و مادر می تواند این حرکت جنین را در قسمت پایین شکم حس کند و گاهی نیز متوجه حرکت جنین در پهلوها می شود. سوالی که شاید ذهن اکثر مادران را درگیر کرده باشد این است که :
آیا تکان خورد جنین ربطی به جنسیت او دارد یا خیر؟
در واقع شیوه تکان خوردن اکثر جنین ها مشابه یکدیگر است این تکان ها از هفته ی ۱۸ تا ۲۰ بارداری آغاز می شود در واقع جنین از هفته ی هفتم یا هشتم شروع به حرکت می کند ولی قابل احساس نمی باشد و این قابل لمس شدن از هفته ی ۱۶ آغاز می شود که یا انجام دادن غربالگری یا سونوگرافی می توان متوجه سلامت جنین شد. ولی تفاوت عمده در حرکت جنین پسر و جنین دختر قسمتی هست که به آن لگد می زنند در واقع حرکت جنین پسر در نواحی پهلوی سمت چپ و راست می باشد در واقع حرکت آن در دو طرف شکم قابل لمس می باشد اما حرکت جنین دختر در نواحی شکم و زیر ناف حس می شود.
قابلیت های جنین :
نکته جالب این است که تا هفته ی ۱۵ بارداری جنین تقریبا حرکاتی مانند خمیازه کشیدن؛ نزدیک کردن دست به صورتش؛سکسکه کردن و حرکت چشم هایش و همچنین مکیدن دست خود را آغاز میکند که با سونوگرافی حتی می توان متوجه شد جنین چپ دست است یا راست دست. در واقع تکان خوردن جنین ها با هم متفاوت است ولی باید یک الگوی ثابت داشته باشند برای مثال بعضی مادران تکان خوردن جنین را چیزی مثل ترکیدن حباب؛ لرزش یا حرکت موجی توصیف می کنند.
اگر جنین تکان نخورد چه کارهایی باید انجام داد؟
حتما میدانید که تنها مزه ای که جنین در شکم مادر احساس میکند شیرینی است پس خوردن یک خوراکی شیرین و دراز کشیدن باعث بیداری جنین می شود چون آن ها در حالتی که مادر ایستاده است بیشتر تمایل به خوابیدن دارند. همچنین نوشیدن یک نوشیدنی خنک سبب می شود جنین احساس سرما کرده و بیدار شود که می توان از شربت استفاده کرد که علاوه بر خنک بودن شیرین نیز باشد .قدم دیگر گذاشتن موسیقی برای جنین یا ایجاد سر و صدا است زیرا که جنین ها در شکم مادر به خوبی متوجه اصوات می شوند. اگر تمام این کار ها را انجام دادید و جنین برای مدت طولانی واکنشی نشان نداد حتما به پزشک مراجعه کنید.
چگونگی بررسی لگد زدن جنین در شکم مادر :
برای شمردن تعداد حرکات جنین و اطمینان حاصل کردن از بهبود سلامت او کافی است که به پهلو دراز بکشید و به مدت یک ساعت تمام حرکات جنین را بررسی کرده و یادداشت کنید. استاندارد خاصی برای حرکت پای جنین تعیین نشده است ولی اکثر پزشک ها روی ۱۰ حرکت در ۲ ساعت اتفاق نظر دارند.
علت کاهش لگد زدن جنین چیست:
کاهش حرکت جنین می تواند علل مختلفی داشته باشد که از جمله ی آن ها می توان به کم شدن آمنیوتیک اشاره کرد و گاهی این کاهش حرکت به دلیل کم بود اکسیژن و نگرانی و استرس مادر کاهش وزن و مختل شدن سیستم خون رسانی می باشد که باید در این باره با پزشک متخصص مشورت کرد.
نکته مهم دیگر این است که گاهی متفاوت است بند ناف چند دور، دور جنین بپیچد و این عمل باعث کاهش میزان خون رسانی بشود و در نتیجه حرکت جنین را کاهش دهد.
ولی در حالت کلی با افزایش سن جنین و نزدیک شدن به هفته های بارداری چون اندازه ی جنین بزرگتر می شود و وزن آن افزایش پیدا میکند ؛ جنین فضای کمتری برای حرکت خواهد داشت و در نتیجه کمتر حرکت می کند پس جای نگرانی نیست فقط باید دقت شود که حداقل ۵ بار در روز تکان بخورد و این حرکات ممکن است مانند ضربه های کوچک مثل نبض باشد و یا متوجه سکسکه کردن جنین بشوید.
نتیجه گیری:
یکی از شیرین ترین و خاص ترین لحظات بارداری حرکت جنین در شکم می باشد که از هفته ی ۱۸(برای مادرانی که دفعه ی اول بارداریشان است) و از هفته ی ۱۶ ( برای مادرانی که تجربه ی شیرین بارداری را دارند ) قابل لمس می باشد . حرکت جنین دختر و پسر در شکم متفاوت است ولی برای اطمینان حاصل کردن از جنسیت جنین بهترین راه انجام سونوگرافی می باشد.
در حالت کلی جنین حداقل روزی ۵ حرکت میکند و اگر مادر متوجه تکان نخوردن جنین برای دو ساعت شد باید با نوشیدن نوشیدنی خنک و شیرین و گذاشتن موسیقی و دراز کشیدن سعی کند جنین را بیدار کند و در صورت عدم تکان خوردن جنین به پزشک مراجعه نماید.