آیا تنها راه درمان دیسک کمر جراحی است؟
بنا بر گفته محمد کمانگر، عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه البرز: بسیاری از بیماران تصور می کنند که تنها راه درمان دیسک کمر جراحی و احتمال فلج شدن و یا از کار افتادگی تا پایان عمر است درحالی که به هیچ وجه اینطور نیست.
درمان دیسک کمر روشهای درمانی متفاوتی دارد که بیشتر آنها با تغییر سبک زندگی، دارو و درنهایت با جراحیهای کمتر تهاجمی قابل درمان است و بیماران بدون هیچ عارضهای در کمترین زمان به روند عادی زندگی خود برمیگردند.
مراجعه زودهنگام بیماران به پزشک باعث می شود تا بیشتر شیوهای درمانی بر اساس تغییر سبک زندگی باشد به طوری که بیشتر بیماران می توانند با استفاده از دستشویی فرنگی، ورزش هایی نظیر شنا و دوچرخه ثابت، فیزیوتراپی، خودداری از بلند کردن اجسام سنگین، اصلاح پوزیشن ایستایی و نشستن، اجتناب از خم و راست شدن زیاد و تقویت عضلات کمروگردن تا حد زیادی بهبود یابند.
جراحی آخرین مرحله از درمان دیسک است تا زمانی که بیمار نقص عصبی نداشته باشد و حرکات پا، حس و رفلکس مناسبی داشته باشد عجله ای در انجام عمل جراحی نیست و میتوان با تجویز استراحت، شرایط بهبودی را فراهم کرد اما وقتی دیسک درمیرود و یک تکه از آن به داخل کانال می رسد، نسوج نرمی که اطراف آن کیسه نخاعی هستند ملتهب شده و فشار ایجاد میکنند؛ در این شرایط می توان از داروهایی همچون «ملوکسیکام» استفاده کرد که هم خاصیت ضد درد و هم ضد التهابی دارد، البته اگر درد از بین رفت باید مریض ازطریق فیزیوتراپی و ورزش بازسازی شود.
فتق یا بیرون زدن دیسک باعث فشار به داخل کانال ستون فقرات می شود گاهی دیده شده که بخش و یا تکهای از دیسک به علت فشار زیاد کنده میشود و این تکه آزاد شده وارد کانال می شود که به آن «اکس ترودد» میگویند، در این موارد پیشنهاد می شود بیمار به سرعت تحت جراحی قرار بگیرد تا بیمار دچار عارضه های خطرناک بعدی آن قرار نگیرد.
البته اگر دیسک فقط درد داشته باشد، ابتدا باید درمان طبی شود همچنین اگر بیمار درد کمر و یا درد سیاتیکی داشته ولی نقص عصب بهوجود نیاورده، همچنان باید درمان طبی شود که البته درمان طبی شامل استراحت، داروی ضد التهاب، ضد درد و صبوری در روند درمان است گاهی ممکن است پزشک تجویز یک هفته استراحت مطلق دهد این بیماران باید توجه داشته باشند که پس از کاهش درد و بهبود نسبی همچنان باید خم نشده و از بلند کردن وسایل سنگین خودداری کنند تا درد دوباره تشدید نشود.
نکته بسیار مهم این است که، هنگامی که فتق دیسک کمر باعث شود که در اندامهای تحتانی، گزگز و کرختی و حتی بیحسی ایجاد شود و قدرت عضله کاهش پیدا کند و حتی بیمار دچار بی اختیاری ادراری و مدفوعی شود باید این افراد به سرعت تحت عمل جراحی قرار گیرند و تکه دیسک را دربیاورند.