علت زخم دهان و گلو | زخم دهان و گلو چه علائمی دارد و چگونه می توان آن ها را درمان کرد؟

علت زخم دهان و گلو
زخم های دهان و گلو، معمولا با آسیب ها و صدمات جزئی و یا عفونت های ویروسی ایحاد می شوند، زخم های دهان معمولا نیاز به انجام اقدامات فوری پزشکی ندارند، اما گاه دردناک هستند و برای فرد ایجاد درد و ناراحتی می کند به خصوص اگر در معرض دید باشد. فرد مبتلا به زخم دهانی ، ابتدا زخم را به صورت یک توده، برآمدگی و … در خارج و یا داخل دهان خود مشاهده می نمایند مهمترین نکته در مورد زخم دهان و گلو، تعیین دقیق محل آن می باشد. علت زخم دهان و گلو موضوعی است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
مطالب زیر را نیز دنبال کنید:
نحوه مشاهده و تشخیص علت زخم دهان و گلو
برای تشخیص این زخم ها، دهان خود را باز کنید و با کمک یک نور و آینه با بزرگ نمایی مناسب در دست، داخل دهان خود را ببینید این زخم ها ممکن است در هر جایی از دهان و لثه شما ایجاد شود. ممکن است نواحی مثل دهان، داخل گونه، لثه و لب را درگیر کند. این نوع زخم ها ممکن است قرمز و متورم باشند گاها نیز شدت زخم به گونه ای است که زخم دچار خونریزی می شود.
علائم زخم دهان و گلو
این علائم خیلی شاخص نیستند اما برخی از این علائم شامل، ظاهر قرمز، بزاق فراوان در دهان، تورم لثه ، ایجاد جراحت و زخم در دهان و بر روی زبان، تشکیل پلاک های سفید و چرک در دهان و … می باشد.
عوامل ایجاد کننده زخم دهان و گلو
- عفونت؛ از علل اصلی زخم های دهان و گلو، عفونت ویروسی و قارچی می باشد. دو مورد از شایع ترین عوامل ایجاد کننده زخم های دهان و گلو، تبخال و آفت های دهانی هستند. تبخال معمولا ناشی از ویروس هرپس و آفت ها ناشی از عفونت های ویروسی، تغییر هورمونی و … می باشند. گاهی این زخم ها مزمن می شوند که در این صورت احتمال ابتلا به سرطان دهان را افزایش می دهند.
- برفک دهان؛ برفک توسط قارچی به نام کاندیدا آلبیکنز ایجاد می شود بیشتر نیز در بین میانسالان و کودکان رایج است. به طور کلی وقتی سیستم ایمنی بدن فردی ضعیف باشد احتمال ابتلا به برفک دهان نیز در آن فرد بیشتر است.
- لکو پلاکی؛ لکو پلاکی در واقع نوعی واکنش به محرک های آزار دهنده در دهان است که به شکل پلاک های سفید، بدون درد در دهان ایجاد می شوند و با خراشیدن نیز از بین نمی روند. این بیماری می تواند پیش سرطانی برای ابتلا به سرطان دهان باشد پس باید نسبت به درمان و بهبودی آن توجه خاصی داشت.
دیگر عوامل تاثیرگذار
- لیکن پلان؛ نوعی راش و زخم کمیاب است که بر روی زبان یا داخل گونه ایجاد می شود این زخم معمولا به شکل تکه های سفید و مشبک داخل دهان دیده می شوند و در صورت ایجاد درد، نیاز به اقدامات درمانی دارند.
- دندان قروچه؛ برخی از افراد به دلایلی و داشتن استرس، دندان های خود را خیلی محکم روی هم فشار می دهند به خصوص موقع خواب، که همین عامل باعث گاز گرفتن داخل گونه و ایجاد زخم در دهان و گلو می شود.
- بیماری های مربوط با لثه؛ برخی از مشکلات لثه، مثل التهابات لثه، باعث تورم و قرمزی لثه می شوند که در نهایت منجر به خونریزی از لثه ها می شود، التهاب لثه از عوامل دیگر ایجاد کننده زخم های دهان و گلو می باشند.
عوامل ایجاد کننده زخم های دهان و گلو، متعدد هستند و نمی توان یک دلیل را به عنوان دلیل و علت اصلی ابتلا به زخم های دهان و گلو نام برد، از این رو ما در این مقاله به تعدادی از علل احتمالی ایجاد زخم دهان و گلو پرداختیم.
درمان زخم دهان و گلو چگونه است؟
اغلب این زخم ها در خانه و استفاده از چند روش ساده خانگی، مثل عوض کرون مسواک سفت با مسواک نرم و یا کشیدن ملایم نخ دندان، بهبود می یابند اما اگر یک زخم بیش از دو هفته در دهان باقی بماند حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.