مطالب پیشنهادی فارسی کلاب
بیماری ها و راه درمان

TIA: علائم و علل | gesundheit.de

مطالب پربازدید

© Getty Images/Dex Images

علائم TIA مشابه علائم سکته مغزی (آپوپلکسی) است، اما علائم در مدت زمان معینی به طور کامل ناپدید می شوند. مانند سکته مغزی، علت آن معمولاً لخته خون است که یک رگ کوچک در مغز را مسدود می کند. مانند سکته مغزی، TIA یک اورژانس است، بنابراین در صورت مشاهده علائم، باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید، حتی اگر علائم فروکش کرده باشند. علاوه بر این، TIA یک سیگنال هشدار مهم است، زیرا خطر سکته مغزی پس از TIA به طور قابل توجهی افزایش می یابد.

تعریف TIA

TIA مخفف عبارت Transient Ischemic Attack است. پزشکان این را به معنای کمبود موقت جریان خون (ایسکمی) در نواحی مغز می دانند که خود را با علائم سکته مغزی نشان می دهد. طبق تعریف قبلی، زمانی که علائم بیش از 24 ساعت طول نکشید، از TIA صحبت شد.

با توجه به تعریف فعلی TIA، علائم باید به تدریج حداکثر یک ساعت به طور کامل پسرفت در غیر این صورت، این بیماری سکته مغزی محسوب می شود. علاوه بر این، MRI جمجمه برای تشخیص ضروری است: طبق تعریف، بر خلاف سکته مغزی، هیچ نشانه ای از آسیب ناشی از جریان خون در مناطقی از مغز در MRI در TIA وجود ندارد.

مطالب پربازدید

حمله ای که در آن علائم بین 24 ساعت تا 7 روز طول می کشد، زودتر شد نقص عصبی ایسکمیک برگشت پذیر طولانی مدت (PRIND) یا سکته جزئی (سکته مغزی جزئی) نامیده می شود. با این حال، این اصطلاحات برای “مرحله میانی” سکته مغزی و TIA اکنون منسوخ شده اند، زیرا فرض بر این است که این موارد در حال حاضر سکته های “واقعی” هستند.

TIA: علائمی مشابه علائم سکته مغزی

در اصل، علائم TIA را نمی توان از علائم سکته متمایز کرد، اما گاهی اوقات می توانند کمتر مشخص شوند. به همین دلیل است که بسیاری از مبتلایان در ابتدا آنها را جدی نمی گیرند یا خیلی دیر تشخیص می دهند.

TIA می تواند خود را از طریق علائم زیر نشان دهد که معمولاً به طور ناگهانی ظاهر می شوند:

  • کوری به مدت چند ثانیه تا چند دقیقه یا بدتر شدن شدید بینایی در یک چشم (amaurosis fugax)
  • فلج: نیمی از بدن، نیمی از صورت یا فقط یک اندام ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد – معمولاً افتادگی گوشه دهان یا مشکل در راه رفتن است.
  • اختلالات حرکتی مانند دشواری در انجام حرکات ساده
  • اختلالات حسی مانند بی حسی، سوزن سوزن شدن یا احساس “خزدار”.
  • اختلالات شنوایی مانند وزوز گوش
  • انقباضات عضلانی
  • اختلالات گفتاری مانند گفتار نامفهوم، مشکل در فرمول جملات کامل یا یافتن کلمات
  • اختلالات درک زبان
  • سرگیجه یا مشکلات تعادلی
  • از دست دادن هوشیاری، سردرگمی یا تغییرات شخصیتی

علائم معمولاً از یک لحظه به لحظه دیگر ظاهر می شوند.

لخته شدن خون و میگرن به عنوان علل احتمالی

در TIA، مناطق خاصی از مغز به دلیل جریان خون ضعیف به طور موقت از اکسیژن محروم می شوند. علت اغلب لخته شدن خون است که یک رگ کوچک را مسدود می کند.

مطالب پربازدید

لخته اغلب از پلاکی می آید که در شریان کاروتید به عنوان بخشی از سخت شدن شریان ها (آترواسکلروز) ایجاد شده است. به ندرت، در مورد بیماری های قلبی مانند فیبریلاسیون دهلیزی، لخته خون را می توان از قلب به رگ مغزی (آمبولی قلبی) حمل کرد.

TIA همچنین می تواند به عنوان بخشی از میگرن رخ دهد: انقباض اسپاسمودیک رگ خونی (اسپاسم عروقی) باعث اختلال گردش خون در مغز می شود.

ام آر آی برای تشخیص

در مورد TIA، مهم است که علائم را تا حد امکان دقیق توصیف کنید، حتی اگر مدت زمان بسیار کوتاهی داشته باشند. همچنین باید در مورد بیماری های احتمالی قبلی به او بگویید – به عنوان مثال بیماری عروق کرونر قلب یا فیبریلاسیون دهلیزی.

MRI جمجمه معمولاً انجام می شود: اطلاعاتی در مورد وسعت، محل و وسعت جریان خون ناکافی ارائه می دهد. آسیب ناشی از جریان خون به بافت مغز نیز قابل تشخیص است – در این مورد، طبق تعریف، TIA وجود ندارد، بلکه سکته مغزی است.

تحت شرایط خاصی، ممکن است معاینات بیشتری برای تشخیص لازم باشد:

مطالب پیشنهادی فارسی کلاب
  • سی تی جمجمه برای رد خونریزی
  • سونوگرافی عروق (سونوگرافی دوبلکس یا داپلر)
  • تجسم عروق مغزی در معاینه اشعه ایکس با ماده حاجب (آنژیوگرافی تفریق دیجیتال)
  • هولتر و سونوگرافی قلب برای تعیین بیماری قلبی احتمالی به عنوان منبع لخته خون
  • اندازه گیری 24 ساعته فشار خون
  • تعیین سطح چربی خون

درمان ضد انعقاد

در صورت امکان، افراد مبتلا به TIA باید حداقل به مدت 24 ساعت در یک واحد به اصطلاح سکته مغزی – یک بخش ویژه برای بیماران سکته مغزی – تحت نظر باشند. درمان با داروهای ضد انعقاد معمولاً برای جلوگیری از تشکیل لخته های خون بیشتر آغاز می شود.

ماده فعال استیل سالیسیلیک اسید (ASA) معمولاً ابتدا به صورت انفوزیون داده می شود، در عوض می توان از کلوپیدوگرل نیز استفاده کرد. مطالعات اخیر همچنین نشان داده است که ترکیبی از ASA و کلوپیدوگرل می تواند به طور قابل توجهی خطر سکته مغزی را به دنبال TIA کاهش دهد. بنابراین، هر دو ماده فعال اغلب با هم به عنوان بخشی از درمان استفاده می شوند. اولین مطالعات همچنین به همین اثر اشاره می کنند که ASA و ماده فعال تیکاگرلور به صورت ترکیبی استفاده می شوند. با این حال، با درمان ترکیبی، ممکن است کمی افزایش تمایل به خونریزی وجود داشته باشد.

به عنوان یک قاعده، درمان با ASA یا کلوپیدوگرل به شکل قرص باید به طور دائم ادامه یابد. در مورد فیبریلاسیون دهلیزی، درمان با یک ضد انعقاد مانند Marcumar® ممکن است علاوه بر این یا به عنوان یک جایگزین ضروری باشد.

افزایش خطر سکته مغزی

پس از TIA، خطر سکته به طور قابل توجهی بالاتر است: تا 30 درصد از بیماران در عرض پنج سال دچار سکته می شوند.

با این حال، با درمان مناسب و سایر اقدامات پیشگیرانه، می توان خطر را به میزان قابل توجهی کاهش داد. بنابراین مهم است که در صورت بروز TIA، تشخیص و درمان لازم در اسرع وقت آغاز شود.

امتیاز ABCD2 برای ارزیابی ریسک

خطر سکته مغزی را می توان با استفاده از نمره به اصطلاح ABCD2 تخمین زد. امتیاز برای عوامل خطر زیر تعلق می گیرد:

  • آسن افراد بالای 60 سال
  • بفشار خون بالاتر از 140/90 میلی متر جیوه
  • علائم خاص جlinic): همی پلژی یا اختلالات گفتاری
  • Dبه جز علائم
  • Dدیابت به عنوان یک بیماری از قبل موجود

امتیازها بر اساس معیارهای «موجود» و «غایب» و شدت علائم بالقوه موجود اعطا می‌شوند. بسته به امتیاز، خطر ابتلا به سکته در عرض دو روز پس از TIA تا هشت درصد است.

پیشگیری از TIA: عوامل خطر را به حداقل برسانید

علاوه بر درمان با داروهای ضد انعقاد، سایر عوامل خطر باید بعد از TIA به حداقل برسد تا از سکته جلوگیری شود. این شامل، برای مثال، درمان فشار خون بالا (فشار خون شریانی) و تنظیم بهینه سطح قند خون در دیابت شیرین است.

علاوه بر این، کلسترول LDL باید به زیر 100 میلی گرم در دسی لیتر کاهش یابد که معمولاً برای آن داروی کاهش دهنده چربی خون (استاتین) تجویز می شود. تصلب شرایین همراه با باریک شدن شدید شریان کاروتید ممکن است نیاز به جراحی برای برداشتن پلاک داشته باشد تا از تشکیل لخته های خونی جدید جلوگیری شود.

تغییر سبک زندگی – جلوگیری از سکته

با یک سبک زندگی سالم، می توانید کارهای زیادی برای کاهش خطر سکته مغزی انجام دهید:

  • سیگار را ترک کنید: مصرف نیکوتین باعث پیشرفت تصلب شرایین می شود.
  • مطمئن شوید که به طور منظم ورزش می کنید: ورزش تأثیر مثبتی بر فشار خون و چربی خون دارد.
  • مصرف الکل خود را کاهش دهید: الکل می تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد.
  • وزن طبیعی را هدف بگیرید: اضافه وزن باعث ایجاد عوامل خطر برای بیماری های قلبی عروقی می شود.
  • یک رژیم غذایی سالم و متنوع نیز در کل تأثیر مثبتی دارد.
کدهای ICD برای این بیماری: G45.-

به روز رسانی: 2021/08/31

نویسنده: دکتر پزشکی جانا ویتکوفسکی، دکتر

مطالب پربازدید
وب گردی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا