چالش، و بررسی مشکلات دریافت تسهیلات اشتغالزایی روستائیان
وزیر جهاد کشاورزی: روستائیان برای دریافت وام اشتغال روستایی پشت درهای بسته مانده اند.
فارسی کلاب – در برنامه چالش (رادیو اقتصاد) امروز دوشنبه، که با حضور برخی صاحب نظران اقتصادی از جمله: آقای مهندس نیکخواه (از مسئولین شاخص بانک کشاورزی)، آقای امیر یوسفی (رئیس کار گروه بخش کشاورزی اتاق بازرگانی)، آقای علی اکبری (عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی)، و سید ابوالفضل رضوی (معاون سابق اشتغال روستایی ریاست جمهوری) برگزار و اجرا شد، موضوع برنامه، گلایه وزیر جهاد کشاورزی از سنگ اندازی در پرداخت وام اشتغال روستایی بود که چندی پیش در مراسم امضای تفاهم نامه بین سازمان برنامه و بودجه و وزارت جهاد کشاورزی، جهت تامین مالی هیجده هزار میلیارد تومانی طرح های اشتغالزای حوزه کشاورزی گفته بود: “روستائیان برای دریافت وام اشتغال روستایی پشت درهای بسته مانده اند.“
همچنین ایشان از سازمان برنامه و بودجه درخواست کرده بود که به این مسئله به صورت ویژه رسیدگی کند.
در این برنامه، هر یک از مهمانان نسبت به موضوع برنامه به اظهار نظر پرداختند که اشاره ای هرچند کوتاه و مختصر، به این نظرات می شود:
آقای مهندس نیکخواه:
“به گفته آقای مهندس نیکخواه (یکی ازمسئولین بانک کشاورزی)، قطعا کشاورزان و روستائیان برای دریافت تسهیلات اشتغال روستایی، پشت درهای بسته نیستند. غیر از استان سیستان و بلوچستان، در همه استان ها سامانه کارا بسته است.
ابتدا قرار بود یک و نیم میلیارد دلار به تسهیلات اشتغال روستایی تخصیص پیدا کند که نیمی از این مقدار پرداخت شده و مابقی نیز، به احتمال قریب به یقین با نرخ نیمایی پرداخت خواهد شد (البته درقالب طرح متم باید مورد بازبینی قرار گیرد).
اعتبارات خُرد، قیمت تمام شده بیشتری را برای بانکها تحمیل میکند و شاید یکی از دلایل کند بودن روند ارائه تسهیلات روستایی همین باشد. البته ما یک بانک دولتی هستیم و علاوه بر اینکه وظایف حاکمیتی را دنبال میکنیم، باید پاسخگوی مجمع عمومی بانک نیز باشیم.”
سید ابوالفضل رضوی:
“باقیمانده مبالغ پرداخت نشده تسهیلات اشتغالزایی روستایی قرار است با نرخ نیمایی پرداخت شود که میشود. متاسفانه سیستم بانکی در دو جا به روستائیان سخت گیری میکند
1- کارشناسان بانکهای عامل ارائه نسهیلات اشتغال روستایی بهدرستی به قوانین عمل نمیکنند.
2- درمورد تضمین تسهیلات، ارائه سندهای مسکونی روستایی هنوز بطور کامل قابل اجرا نیست، چراکه هنوز حدود 25 درصد روستائیان سند رسمی ندارند. علاوه بر آن، کارشناسیی که بر روی املاک روستایی انجام میشود منصفانه نیست. طبق دستورالعملی که داریم، بانکها باید تا سقف 300 میلیون تومان سفته قبول کنند که عملا قبول نمیکنند. اگر بانکهای عامل توانستند 10 نمونه در هر استان ارائه دهند که 300 میلیون سفته با یک نفر ضامن (بعنوان تضمین)گرفته اند، من پاداش میدهم. از چیزهایی که دارم، میفروشم و پاداش میدهم.”
آقای علی اکبری:
“هدف این بود که مشکل تولیدکنندگان را برای جلوگیری از مهاجرت بیرویه و… در مناطق خودشان حل کنیم ولی تشریفات و دیوانسالاری و بروکراسی آنقدر ذینفعان را اذیت میکنند که خودشان پشیمان میشوند. بوروکراسی واقعا وجود دارد هرکس وام نگرفته موفقتر است، چون حداقل چیزی را از دست نداده است.”
آقای امیر یوسفی:
“تا اینجای کار، بخشی از روستائیان توانستند از این تسهیلات بهره مند شوند ولی بخش زیادی از روستائیان واقعی به علل مختلف نتوانستند از این تسهیلات استفاده کنند چون از ارائه حداقل های لازم مثل تضامین، و وثایق محروم بودند و درمقابل، بنگاه های اقتصادی درحال تولید غیرمشمول، بعضا بصورت غیر قانونی توانستند از این تسهیلات بهره مند شوند. باتوجه به اینکه بانکهای دولتی از اعتبارات و یارانه های دولتی هم بهره مند هستند میبایست بهتر از اینها عمل میکردند. “