ثواب قرض دادن به خویشان | چرا ثواب قرض دادن به خویشان از ثواب صدقه بیشتر است؟
میگویند اگر کسی صدقه به مستحقی بدهد ده ثواب برایش در کارنامه اعمالش می نویسند در حالیکه اگر قرض بدهد هجده ثواب برایش مینویسند. اگر به خویشان و اقوام اعم از خواهر و برادر قرض داده شود، سی ثواب در کارنامه اعمال قرض دهنده نوشته میشود.
میگویند، شخصی از امام معصوم (ع) پرسید: چرا صدقه ده ثواب دارد ولی قرض هجده تا؟ امام (ع) فرمودند: “برای اینکه گاهی اتفاق میافتد که به کسانی صدقه میدهید که مستحق آن نیستند، ولی آن کسی که قرض میخواهد حتما نیاز دارد.”
مطالب زیر را نیز دنبال کنید:
ثواب قرض دادن به خویشان
از پاسخ امام معصوم در مورد ثواب قرض دادن به خویشان در مییابیم که علت و فلسفه این موضوع این است که ممکن است به کسی که صدقه داده میشود واقع نیازمند نباشد ولی قرض گیرنده معمولا محتاج و نیازمند است که درخواست قرض میکند. حالا اگر به قوم و خویش و فامیل (مثل خواهری که شوهرش فوت کرده و مستحق است) قرض داده شود ثوابش از همه بیشتر است و بجای هجده ثواب، سی ثواب دارد.
در روایات آمده است که بر سردر بهشت نوشته شده است:”الصدقه بعشره والقرض بثمانیه و صله الرحم بثلاثین” یعنی: صدقه ده برابر پاداش دارد و قرض هجده برابر و قرض به خویشان سی ثواب. این موضوع که ثواب قرض دادن به خویشان، از صدقه و قرض دادن به دیگرانی که کاملا آنها را نمیشناسیم، موضوع جالب توجه و مهمی است.
ثواب قرض دادن به خویشان، آنقدر مهم است که خداوند در قرآن کریم قرض الحسنه را برتر و بهتر از صدقه میداند. در آیه 18 سوره حدید خداوند میفرماید: “ان المصدقین و المصدقات و اقرضوا الله قرضا حنا یضاعف لهم و اهم اجر کریم” همانا مردان و زنان صدقه دهنده کسانیکه به خدا قرضی نیکو داده اند، پاداش دوچندان و اجری نیکو خواهند داشت.
نکته مهم در تفسی این آیه این است که، کسی که صدقه دریافت میکند معلوم نیست که نیازمند است یا نه؟ در حالی که، قرض گیرنده (کسی که درخواست قرض میکند) به علت نیازمند بودن و اضطراری بودن وضعیتش این کار را میکند و کمک کردن به شخص مضطر و نیازمند در نزد خدا جایگاه ویزه ای دارد.
تاثیر قرض دادن بر روی زندگی فردی
یکی از کارهایی که می تواند برای ما ثواب بسیار زیادی را به همراه داشته باشد، قرض دادن می باشد. به گونه ای که پاداش آن را بیشتر از صدقه دادن به حساب آورده اند. اهمیت اینکار آنچنان بالا می باشد که در قرآن کریم، آیات متعددی در رابطه با آن وجود دارد و مردم را دعوت به این کار می کند. انسان ها گاهی اوقات در شرایطی قرار می گیرند که نیاز به خیرات دیگران دارند. از این رو شما به عنوان یک فرد قرض دهنده، اگر بتوانید نیازهای آن ها را برطرف نمایید، اجر بسیار زیادی در آخرت و زندگی فعلی شما دارد که طبق آیات قران کریم می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- قرض دادن باعث حل مشکلات خواهد شد.
- با قرض دادن اموال و پول خود می توانید آن ها را چند برابر کنید. چرا که همراه با خود برکت به همراه دارد.
- پاداش زیادی را می توانید در آخرت و روز قیامت نصب خود کنید و از این طریق به درهای بهشت نزدیک تر شوید.
سه مورد ذکرشده تنها بخشی از ثمرات قرض دادن می باشد و خداوند و پیامبر او چندین بار فرموده اند که اگر فردی قدرت قرض دادن داشته باشد ولی از این کار امتناع ورزد، در آن صورت بهشت بر او حرام خواهد بود.