موزه جواهرات ملی ایران
یکی از معروفترین و باارزشترین موزههایی که در شهر تهران وجود دارد، موزه جواهرات سلطنتی و ملی است که گردشگران و علاقهمندان زیادی از آن بازدید می کنند. تقریبا درصد بازدید گردشگران خارجی از این موزه نسبت به بازدیدکنندگان ایرانی بیشتر است و حتی بسیاری از شهروندان اطلاعی از آن ندارند. اگر شما هم علاقهمند به آشنایی با موزه جواهرات ملی هستید همراه ما باشید.
آشنایی با موزه جواهرات ملی ایران
یکی از بهترین و باارزشترین موزههایی که در ایران وجود دارد، موزه جواهرات ملی است که در آن قیمتیترین و گرانبهاترین جواهرات ایران نگهداری میشود و به برخی از هتل های تهران نیز نزدیک است. گنجینهی ارزشمند این موزه از پادشاهان ایرانی تا به امروز به جای مانده است. در گذشته که حاکمان و پادشاهان مختلف بر ایران حکومت میکردند، جواهرات خود را به عنوان ذخیره خزانه میدانستند به همین دلیل تعداد زیادی از آنها به یادگار برای آیندگان مانده است. در گذشته از این جواهرات به عنوان وثیقه استفاده میشد، اما با تاسیس بانک مرکزی در سال ۱۳۳۹ این جواهرات و اموال ارزشمند به موزه مخصوص در چهارراه استانبول انتقال داده شد تا از آنها محافظت شود.
تاریخچه موزه جواهرات ملی ایران
با اینکه اطلاعات دقیقی از تاریخچه احداث موزه جواهرات ملی ایران وجود ندارد، اما بر اساس مدارکی که تا به امروز باقی مانده است ادعا میشود که آغاز نگهداری از جواهرات سلطنتی به دوره حکومت صفویان بازمیگردد. در دوران حکومت صفویه با دستور پادشاهان این سلسله عدهای از کارشناسان به کشورهای مختلف مانند فرانسه، ایتالیا، هلند و دیگر کشورها فرستاده میشدند تا با بررسی دقیق بهترین و کمیابترین انواع جواهرات را خریداری کرده و وارد پایتخت کشور یعنی شهر اصفهان کنند. این جواهرات که بر تعداد آنها افزوده میشد، درواقع شکوه و قدرتی عظیم را به پادشاهان آن زمان القا میکرد.
به دلیل وجود این گنجینههای ارزشمند، بسیاری از کشورها قصد حمله به ایران و به غنیمت بردن سرمایههای آن را داشتند. در طول تاریخ اتفاقات بسیاری رقم خورد که باعث شد بخش عظیمی از جواهرات به تاراج رود، حمله محمود افغان به ایران یکی از این اتفاقات بود، اما بعدها شاه طهماسب دوم سعی کرد تا بخشی از این اموال را به کشور بازگرداند، نادرشاه افشار نیز با لشکرکشی به هند قسمت زیادی از جواهرات را بازگرداند. این اتفاقات بارها درطول تاریخ تکرار شده است اما هم اکنون آن چیز که در این کشور به جای مانده، در موزه جواهرات ملی ایران نگهداری میشود.
چه جواهرات و گنجینههایی در موزه ملی جواهرات نگهداری میشود؟
در موزه ملی ایران انواعی از گنجینههای ارزشمند نگهداری میشود که در ساخت آنها نه تنها سنگهای ارزشمند مانند فیروزه نیشابور و مرواریدهای خلیج فارس نقش داشتند بلکه هنر دست هنرمندان ایران باعث شده بود که تلفیق آنها با یکدیگر زیبایی خیره کننده تری را ایجاد کند. در ادامه با معروفترین آنها در موزه جواهرات ملی بیشتر آشنا خواهیم شد و با رزرو هتل ارزان میتوانید در سفر خود به پایتخت از آنها دیدن کنید.
- تاج فرح پهلوی
یکی از جواهرات مهم و ارزشمندی که در موزه نگهداری میشود، تاج فرح پهلوی است که به عنوان اولین زن در تاریخ ایران تاجگذاری شد. به همین مناسبت یکی از بهترین و زیباترین تاجها طراحی و ساخته شد. این تاج ارزشمند که حدود ۲ کیلوگرم وزن داشت، توسط جواهرسازان فرانسوی و با استفاده از طلای سفید و الماس و سنگهای ارزشمند دیگر مانند یاقوت، زمرد سبز، مروارید و… طراحی گردید. برای رفتن به این موزه از هتل پامچال تهران به راحتی میتوانید به موزه دسترسی داشته باشید و این جواهر ارزشمند را از نزدیک ببینید.
- تخت خورشید فتحعلی شاه
از آنجایی که تخت پادشاهی در زمان مرگ نادرشاه به غارت رفت و نابود شد، فتحعلی شاه دستور ساخت تختی دیگر را داد. در بالای قسمت پشتی این تخت خورشیدی طراحی شده بود که همه معتقد بودند آفتابی است که بر سر پادشاه یا همان قبله عالم آن زمان میتابد. شکوه و زیبایی این تخت از تلفیق طلا و چوب با سنگهای ارزشمند و رنگارنگی بود که در ساخته این تخت استفاده شده بود. این تخت پیش از این که به موزه جواهرات ملی منتقل شود، در کاخ گلستان نگهداری میشد.
- الماس دریای نور
احتمالا شما هم با کوهنور معروف آشنا هستید، الماس دریای نور در واقع جفت کوه نور است که یکی از بزرگترین الماسهای موجود در جهان به شمار میرود. هویت این الماس از الماسهای صورتی است و حدودا ۱۸۰ قیراط وزن دارد. پس از اتفاقات بسیار در طول تاریخ بر سر این الماس درخشان، حال در کمال امنیت در موزه جواهرات ملی نگهداری میشود.
- کره جواهر نشان ناصرالدین شاه
در سال ۱۲۹۱ قمری بود که یکی از زیباترین جواهرات ایران ساخته شد. این کره جواهرنشان یکی از مهمترین جواهرات ناصرالدین شاه قاجار بود که در کمال زیبایی و شگفتی ساخته و طراحی شد. همانطور که از شکل ظاهری این جواهر پیداست، در ساخت آن از انواع سنگهای قیمتی و رنگارنگ در سایزهای مختلف استفاده شده است و دستان هنرمندان متبحری در طراحی منحصربهفرد آن نقش داشته است. این کره تقریبا ۶۶ سانتیمتر قطر دارد که روی یک پایه مخصوص قرار گرفته است. شاید باورش برایتان سخت باشد اما تنها پایه این کره ۳۴ کیلوگرم وزن دارد و با ۵۱ هزار و ۳۶۶ قطعه سنگ قیمتی تزیین شده است.
- تاج کیانی
یکی از زیباترین تاجهایی که در موزه جواهرات ملی ایران نگهداری میشود، تاج کیانی است که در زمان پادشاهی فتحعلی شاه به دستور او طراحی و ساخته شد. یاقوت، زمرد، مروارید و… از سنگهای قیمتی رنگارنگی هستند که در ساخت این تاج زیبا استفاده شدهاند. اگر به ظاهر این تاج توجه کنید و اطلاعاتی درباره دوره ساسانی و جواهرات آن زمان داشته باشید، خواهید فهمید که در طراحی آن از سبک ساسانی نیز الهام گرفته شده است.
- تخت نادری
از دیگر گنجینههایی که میتوان به جهانیان معرفی کرد و از زیبایی آنها شگفت زده شد، تخت نادری است که به طرز شگرفی طراحی شده است. قسمت پشتی این تخت به شکل دم طاووس ساخته شده و در طراحی آن نیز از سنگهای قیمتی درشت استفاده شده است. در بخشی از پلههای آن نیز از نقاشیهای هنرمندانهای مانند اژدها، شیر و پلنگ استفاده شده که بر زیبایی آن افزوده است. این تخت مخصوص حمل پادشاه بود که به دستور فتحعلی شاه ساخته شد.
- سایر جواهرات
تعداد جواهرات موجود در موزه به مواردی که در بالا ذکر شد ختم نمیشود و تعداد زیاد آنها از ذکر توضیحات آن جلوگیری میکند. از دیگر جواهرات موجود در موزه میتوان به ظروف غذا، شمعدان، انفیهدان، شمشیر و خنجر جواهرنشان، سپر نادری، گل سینه، سنجاق سر، شنل و کلاه پهلوی، ساعت، آویز پرده، کوزه و قلیان جواهرنشان و آفتابه و لگن نیز اشاره کرد.
بازدید از موزه جواهرات ملی
برای اینکه از موزه جواهرات ملی ایران دیدن کنید، تنها یک ساعت زمان کافی است. برای ورود به موزه باید تمامی وسایل همراه خود مانند موبایل و اشیا فلزی را تحویل بازرسان دهید. اگر کارت دانشجویی به همراه داشته باشید، بلیط موزه جواهرات ملی به صورت نیمبها حساب خواهد شد. روز و ساعت کاری موزه جواهرات ملی برای بازدید از آن از شنبه تا سه شنبه و از ساعت ۱۴:۰۰ الی ۱۶:۳۰ است. از سایت موزه جواهرات ملی نیز میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر استفاده کنید.
موزه جواهرات ملی ایران کجاست؟
برای بازدید موزه جواهرات ملی باید به آدرس میدان امام خمینی، خیابان فردوسی، نرسیده به چهارراه استانبول، ساختمان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مراجعه کنید. اگر برای رسیدن به این موزه از مترو استفاده میکنید میتوانید در ایستگاه مترو سعدی خط یک از قطار پیاده شوید که نزدیکترین ایستگاه به موزه است. میتوانید در ایستگاه های میدان فردوسی خط ۴ و یا مترو امام خمینی خط یک نیز پیاده شوید و باقی مسیر را با تاکسی یا اتوبوس طی کنید.
نکات مهم به هنگام بازدید از موزه جواهرات سلطنتی ایران
- افراد زیر ۱۲ سال اجازه ورود به موزه ملی جواهرات را ندارند.
- اگر به سرویس بهداشتی و خوراکی نیاز داشتید میتوانید از سرویس و بوفه موجود در موزه استفاده کنید.
- اگر در هنگام بازدید از اشیا داخل موزه به اطلاعات و تاریخچه نیاز داشتید، میتوانید از راهنمای موزه کمک بگیرید.
- در هنگام بازدید از موزه به شیشهها و محافظهای جواهرات موزه دست نزنید، اگر ضرری وارد شود باید خسارت آن را بپردازید.
- همراه داشتن هرگونه وسیله اضافی در بازدید از موزه جواهرات ملی ایران ممنوع است. در بدو ورود کلیه لوازم ممنوعه از جمله: تلفن همراه، دوربین، اکسسوریهای الکترونیکی، فندک و… را باید به امانات تحویل داده و بعد وارد موزه جواهرات ملی شوید.
- مقداری اسکناس به همراه داشته باشید تا اگر نیاز یه خوراکی داشتید از بوفه خریداری کنید.
در انتها
موزه جواهرات ملی ایران گنجینهای ارزشمند از تاریخ ایران و جواهرات این سرزمین است. با اینکه این جواهرات همچنان باقی است و قسمت عظیمی از آنها هم به تاراج رفته، اما تاریخچهای پر فراز و نشیب از جنگها و غارتها را به تصویر میکشد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و رزرو هتل میتوانید با یوتراوز همراه باشید.