درمان زردی چگونه است و چه عللی دارد؟
درمان زردی
زردی بیماری خطرناکی نیست بلکه نوعی اختلال کبدی است که دارای علائمی مثل زرد شدن صلبیه چشم، زرد شدن پوست و یا تغییر رنگ ادرار به زرد پر رنگ و یا گاهی هم قهوه ای که به مرور زمان و با افزایش میزان بیلی روبین، مناطق دیگر پوست، مثل شکم و اندام را نیز زرد رنگ می کند. بروز این علائم به معنای هشداری برای ابتلا به یک بیماری کبدی می باشد. در ادامه همراه ما باشید تا با درمان زردی آشنا شوید.
مطالب زیر را نیز دنبال کنید:
علل ابتلا به زردی
کبد با ساخت ماده ای به نام صفرا، نقش مهمی در تجزیه و هضم چربی ها دارد. این ماده در کیسه صفرا ذخیره می شود، اما وقتی صفرا به میزان بیش از حد وارد خون می شود باعث بروز علائم زردی یا یرقان می شود. دلایل و علل گوناگونی باعث افزایش میزان بیلی روبین و در نتیجه زردی می شود که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
- هپاتیت یا التهاب حاد کبد؛ این بیماری که باعث ملتهب شدن بافت کبدی می شود، در اثر مصرف برخی از دارو ها، عوامل ویروسی، باکتریایی، استفاده از وسایل خالکوبی و تتو، آشامیدن آب آلوده، استفاده از سرنگ مشترک، تزریق خون آلوده … ایجاد می شود.
- انسداد مجاری صفراوی؛ !این بیماری معمولا در اثر سنگ صفرا ایجاد می شود. دقت کنید گاهی زرد رنگ شدن صلبیه چشم به علت عارضه ای به نام سندروم ژیلبرت است و ربطی به زردی ندارد. در این عارضه زمانی که فرد استرس دارد یا سرما خورده و یا عصبانی است، میزان بیلی روبین خونش افزایش می یابد و پوست و چشمش زرد رنگ می شود. این بیماری مادر زادی است و خطری برای فرد ندارد.
زردی در نوزادان
نوزادان تازه متولد شده هم به علت عدم بلوغ کامل کبد، میزان بیلی روبین بالایی در خون دارند و به زردی مبتلا می شوند. اگر شکن و پای کودک زرد رنگ است باید حتما از نوزاد آزمایش گرفته شود تا از وجود زردی مطمئن شوند. گاه هم با دستگاه بیلی چک و توسط تاباندن نور مرئی به پوست نوزاد، مقدار بیلی روبین خون نوزاد را می سنجند. در این روش نیاز به خون گیری از نوزاد نمی باشد.
زردی نوزاد در آتر هپاتیت یا زردی مادر
گاهی نوزاد از طریق بدن مادر مبتلا به زردی یا هپاتیت، به زردی مبتلا می شوند.
زردی از طریق مصرف شیر مادر
گاهی زردی نوزاد به دلیل وجود ترکیبات نامطلوب در شیر مادر است که هفته اول تولد نوزاد به دلیل تغذیه از شیر مادر به زردی مبتلا می شود.
روش آسان و سریع برای تشخیص زردی نوزاد در منزل
متخصصین این علم توصیه می کنند که در منزل، نوزاد را به یک اتاق که روشنایی و نور مناسب دارد، ببرید فشار ملایمی را به سینه کودک وارد کنید، اگر بعد از برداشتن فشار پوست نوزاد زرد رنگ شد باید به پزشک مراجعه کنید.
روش پیشگیری و درمان زردی نوزادان
یکی از بهترین راه های پیشگیری توصیه شده، اصلاح رژیم غذایی مادر در ماه های آخر بارداری و پرهیز از خوردن شیرینی جات، غذا های پرچرب، سرخ کرده و غذا های با طبع گرم توسط مادر است. بهتر است در این دوران مادر بیشتر از غذا های با طبع سرد استفاده کند.
اما مهمترین روش درمان زردی نوزادان، فتوتراپی یا نور درمانی است که هم در منزل و هم در بیمارستان قابل انجام است. در طب سنتی نیز روش هایی برای درمان زردی نوزاد پیشنهاد شده است.
روش های پیشگیری و درمان زردی در افراد بزرگسال
از روش های پیشگیری زردی بزرگسالان نیز می توان به قطع و کم مصرف کردن انواع شیرینی جات، غذا های پرچرب، فست فود، بستنی ها، فالوده و مواد با نشاسته زیاد، اشاره کرد.
اما مصرف مرتب انواع آش و سوپ جو در اصلاح عمل گوارش و عملکرد بهتر صفرا نقش موثری دارد، از این رو در درمان زردی در بزرگسالان نقش چشمگیری دارد. برخی از روش های درمان خانگی نیز برای درمان زردی بزرگسالان توصیه شده است مثل استفاده از مایعات، آب میوه ها، شاه توت، شربت عسل و…
به هرحال روش های درمان زردی نوزادان و بزرگسالان گوناگون می باشد و این پزشک است که با توجه به وضعیت شخص، درمان مناسب را انتخاب می کند.