Sinovac: واکسن غیرفعال علیه کرونا | gesundheit.de

© گتی ایماژ/ خبرگزاری آنادولو / همکار
همهگیری کرونا نیازمند توسعه سریع و ایمن واکسنهایی علیه SARS-CoV-2 بود. تاکنون، واکسنهای مختلف mRNA و ناقل، و همچنین واکسن مبتنی بر پروتئین و واکسن کامل ویروس غیرفعال علیه COVID-19 در اتحادیه اروپا تأیید شدهاند. واکسن های بیشتری در بلوک های شروع هستند. این همچنین شامل واکسن غیرفعال به نام CoronaVac از سازنده چینی Sinovac Biotech است که میتواند در آلمان نیز استفاده شود. وضعیت تائید و واکسن بر اساس مطالعات قبلی چقدر است؟
واکسن غیرفعال کرونا سینوواک در انتظار تایید است
بررسی متحرک واکسن کرونا CoronaVac از ماه مه 2021 آغاز شده است. در این فرآیند، آژانس دارویی اروپا (EMA) دادههای اولیه سازنده داروسازی چینی Sinovac را قبل از درخواست رسمی برای تأیید بررسی و ارزیابی میکند. سطح دانش به دست آمده از طریق این بررسی اولیه باید بعداً روند تأیید را تسریع کند. واکنشهای واکسیناسیون و عوارض جانبی احتمالی واکسن نیز بهعنوان بخشی از مرور چرخشی بهطور فشرده مورد بررسی قرار میگیرند.
در برخی از کشورها مانند ترکیه، شیلی، برزیل و اندونزی، این واکسن قبلا تاییدیه اضطراری دریافت کرده است و در حال حاضر در آنجا برای مبارزه با کرونا استفاده می شود. CoronaVac قبلاً تأییدیه مشروط را در چین دریافت کرده است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) نیز این واکسن را به عنوان بخشی از برنامه توزیع واکسن COVAX توصیه کرد.
واکسن غیرفعال علیه کرونا: CoronaVac اینگونه عمل می کند
نحوه عملکرد اولین واکسن های تایید شده بر اساس پروتئین موسوم به اسپایک ویروس کرونا است. این مسئول “الحاق” سلول های ویروس در بدن انسان است. طرح اولیه پروتئین این ویروس با کمک وکتور یا واکسنهای mRNA که تاکنون تایید شدهاند، جدا شده و وارد بدن میشود. سپس با استفاده از طرح اولیه شروع به تکثیر خود پروتئین اسپایک می کند. سیستم ایمنی پروتئین را به عنوان یک جسم خارجی می شناسد و آنتی بادی ها و سلول های T را علیه پاتوژن تولید می کند. به این ترتیب سیستم ایمنی در صورت ابتلای بعدی به کرونا آموزش داده می شود.
از سوی دیگر، واکسن کرونا سینوواک بر اساس یک فناوری متفاوت، اما از قبل شناخته شده است: ویروس بی ضرر (غیرفعال) تبدیل شده به عنوان یک واکسن غیرفعال به بدن تزریق می شود که سپس آنتی بادی ها و سلول های T تولید می کند. نحوه عملکرد واکسن مشابه واکسن والنووا است که در اروپا نیز تایید شده است.
CoronaVac به شرح زیر تولید می شود:
- این ویروس ابتدا در کشت های سلولی تکثیر می شود که اصطلاحا به آن سلول های Vero می گویند.
- سپس سلول های Vero با استفاده از یک ترکیب شیمیایی به نام بتا پروپیولاکتون تمیز و غیرفعال می شوند.
- هیدروکسید آلومینیوم به عنوان یک ادجوانت اضافه می شود. معمولاً از یک ادجوانت به عنوان ماده کمکی در واکسن های غیرفعال برای افزایش اثر واکسیناسیون استفاده می شود.
وقتی فردی واکسن را دریافت می کند، ویروس غیرفعال شده به عنوان یک جسم خارجی شناخته می شود. سیستم ایمنی شروع به تولید آنتی بادی ها و سلول های کمکی می کند. بنابراین فرد واکسینه شده دارای یک پاسخ ایمنی اکتسابی است: اگر فرد بعداً با ویروس کرونا تماس پیدا کند، سیستم ایمنی ویروس را به عنوان خارجی تشخیص می دهد و شروع به دفاع از خود در برابر آن می کند.
واکسیناسیون با CoronaVac در دو نوبت به فاصله دو تا چهار هفته انجام می شود. واکسن را می توان در دمای یخچال نگهداری کرد.
واکسن Sinovac چقدر موثر است؟
به گفته این شرکت، این واکسن 79 درصد در برابر دوره های شدید کرونا محافظت می کند. از سوی دیگر، مطالعات اولیه، اثربخشی بین 50 تا 90 درصد را به واکسن نسبت میدهند. یک مطالعه فاز سوم در ترکیه اثربخشی 83.5 درصدی را در برابر دوره های علامت دار نشان داد. در یک مطالعه در مقیاس بزرگ از شیلی، این اثر محافظتی 65.9 درصد داده شد. واکسیناسیون برای پیشگیری بهتر از دوره های شدید در نظر گرفته شده است.
اکنون چندین مطالعه نشان داده اند که اثر محافظتی در مقایسه با واکسن های mRNA یا واکسن ناقل AstraZeneca به طور قابل توجهی کمتر است. حفاظت واکسیناسیون نیز باید به میزان قابل توجهی در برابر این کاهش یابد نوع Omicron بودن. حتی پس از سه نوبت واکسن غیرفعال، افراد واکسینه شده تعداد کافی آنتی بادی علیه امیکرون نداشتند. اگر به جای واکسیناسیون سوم از یک تقویت کننده از BioNTech/Pfizer استفاده شود، می توان آنتی بادی های کافی را تشخیص داد.
چه عوارضی وجود دارد؟
دادههای حاصل از مطالعات فاز II/III همچنین عوارض جانبی نسبتا کمی را نشان میدهد که میتواند خفیفتر از واکسنهای تایید شده تا به امروز باشد. عوارض جانبی احتمالی شامل درد در محل تزریق، خستگی، عضله، سردرد یا درد مفاصل است. عوارض جانبی جدی تا به امروز مشاهده نشده است.
واکسن های غیرفعال: یک فناوری اثبات شده
اگرچه واکسنهای غیرفعال جزو انواع قدیمیتر واکسنها هستند، اما عموماً تأثیر کمتری ندارند. حفاظت از واکسیناسیون می تواند جامع تر باشد و همچنین برای جهش ها اعمال شود، زیرا ویروس کامل در واکسن موجود است. مزیت دیگر اثربخشی نسبتاً سریع است: از آنجایی که بدن مجبور نیست ابتدا پروتئین سنبله را تولید کند، اثر محافظتی از نظر تئوری می تواند زودتر تأثیر بگذارد.
با این حال، عیب آنها این است که اثر محافظتی در مقایسه با واکسنهای زنده سریعتر از بین میرود، بنابراین تقویتکنندههای منظم ضروری است.
واکسن های غیرفعال در حال حاضر در آلمان برای محافظت در برابر سایر بیماری ها از جمله واکسن های ضد دیفتری، فلج اطفال، سیاه سرفه، هاری، TBE، کزاز و Hib (Haemophilus influenzae type b) استفاده می شود.
واکسن های غیرفعال بیشتر علیه کرونا
CoronaVac تنها واکسن مرده علیه ویروس کرونا نیست. با BBIBP-CorV و WIBP-CorV از Sinopharm، دو واکسن غیرفعال دیگر از چین در حال حاضر در کشورهای مختلف استفاده می شود. همچنین واکسن هندی کرونا BBV152 وجود دارد که آن نیز بر اساس این فناوری ساخته شده است.
سازنده اروپایی Valneva همچنین یک واکسن غیرفعال علیه کرونا تولید کرده است که قبلاً در اتحادیه اروپا تأیید شده است. به همین ترتیب، واکسن سازنده Novavax گاهی جزو واکسنهای مرده محسوب میشود، اگرچه در واقع واکسنی از این نوع نیست، بلکه یک واکسن پروتئین نوترکیب است.
به روز رسانی: 2022/06/30
نویسنده: الکساندرا ماول، سردبیر خبر | سیلک هامان، سردبیر پزشکی